Bartın ilçeleri ve ilçe haritası
Bartın ilçeleri neler ?
Bartın, Batı Karadeniz’de yer alan doğal güzellik alanları, plajları, el değmemiş koyları ve tarihi yapıları ile dikkat çeken turistik bir şehirdir. Yıl boyunca pek çok yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan şehir, 59 km’lik sahil şeridi ile kıyı şehirleri arasında yer almaktadır. Ormanlık alanları bakımından zengin olan şehrin büyük bir bölümü Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisindedir.
2143 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan şehrin doğusunda Kastamonu, güneyinde Karabük, batısında Zonguldak ve kuzeyinde Karadeniz yer almaktadır. Yılın dört mevsimi de ziyaret edebileceğiniz şehirde yapılabilecek çok sayıda eğlenceli ve macera dolu aktivite bulunmaktadır.
Bartın ilçeleri
Bartın ilinde toplam 4 ilçe vardır, alfabetik sıraya göre;
- Bartın (il merkezi)
- Amasra
- Kurucaşile
- Ulus
Bartın ilçe haritası
Bartın ilinde toplam 4 ilçe var, sırayla; Bartın (il merkezi ), Amasra, Kurucaşile, Ulus
Bartın ilçe nüfusu
İLÇE | NÜFUS |
Bartın Merkez | 159.811 |
Ulus | 21.390 |
Amasra | 14.086 |
Kurucaşile | 6.424 |
BARTIN İLİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ →
Bartın ilçeleri hakkında kısa bilgiler
Bartın ilçe bilgilerini özet halinde inceleyebilirsiniz.
Amasra
Amasra, Bartın şehir merkezine yaklaşık olarak 19 km uzaklıktadır. Sakin yapısı ile dikkat çeken ilçe, şehrin önemli turistik bölgelerinden biridir. 4000 yıl öncesine uzanan tarihi ve doğal güzellik alanları ile yıl boyunca pek çok turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Özellikle Ankara ve İstanbul’a olan yakın konumu ile dikkat çeken ilçeye, yıl boyunca şehir dışından turist akın etmektedir. Sahil şeridindeki birbirinden farklı restoranları ve cafeleri ile günübirlik gezilerde de tercih edilen yerler arasındadır.
İlçenin kara ile bağlantısı olmayan tek bölgesi olma özelliğini taşıyan Tavşan Adası, masmavi denizi ve harika kumsalı ile ön plana çıkan Amasra Plajı, muazzam görüntü ile dikkat çeken Amasra Ağlayan Ağaç, ilçe merkezinde yer alan başlıca doğal güzellikler arasındadır.
İlçede bulunan önemli tarihi yapılar arasında ise Amasra Kalesi, Amasra Müzesi, Kemere Köprüsü, Direkli Kaya, Amasra Cenova Şatosu, Amasra Küçük Kilise, Amasra Feneri ve Kuş Kayası Yol Anıtı yer almaktadır.
Amasra Otelleri arasından seçiminizi yaparak Amasra sahillerinin keyfini çıkarabilirsiniz.
Kurucaşile
Kurucaşile, şehir merkezine yaklaşık 52 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Şehrin, denize kıyısı olan ilçeleri arasında yer almaktadır.
3000 yıllık bir tarihe sahip olan ilçe, geçmişte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bölgede ilk olarak Hititler döneminde Pala ve Kaşkalar yaşamış sonrasında ise Fenikeliler, Karyalılar ve Akalar yaşamını sürdürmüştür.
İlçenin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Merkez ilçesi ve Ulus, doğusunda Kastamonu, batısında ise Amasra bulunmaktadır. Denize kıyısı olan ilçelerden biri olduğu için çok sayıda gezilebilecek turistik bölgeye sahiptir. İlçe merkezine yakın konumda yer alan Göldere Şelalesi, Kapısu Deresi ve Gökçekale Koyu, mutlaka gezilmesi gereken yerler arasındadır.
İlçenin özellikle Temmuz ve Eylül ayları arasında pek çok yerli ve yabancı turist tarafından yoğun rağbet gören plajları mevcuttur. Bu Plajlar; Kapısuyu Plajı, Karaman Plajı, Yeraltı Plajı, Liman Mevkii ve Tekkeönü Plajı’dır.
Merkez İlçe
Merkez ilçe, Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer almaktadır. İlçede toplam yaklaşık olarak 81.000 kişi yaşamaktadır. İlçeden gelen Bartın Çayı, Türkiye’de deniz trafiğine uygun tek bölge olma özelliğini taşımaktadır.
Dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumları arasında yer alan ve geçmişi 80 milyon yıl öncesine dayanan Güzelcehisar Lav Sütunları, ilçenin öne çıkan doğal güzellik alanıdır. Yaklaşık olarak 2 km uzunluğunda harika bir sahil kıyısına sahip olan ve pek çok turist tarafından tercih edilen Mugada Plajı, bu ilçede yer almaktadır.
İlçenin en dikkat çeken tarihi yapıları arasında Hz. Peygamberin sancaktarı olarak bilinen Ebu Derda Türbesi, çeşitli etnografik eserlerin sergilendiği Kemal Samancıoğlu Etnografya Müzesi ve hem tarihi hem de kültürel açıdan önemli bir yeri olan Taşhan yer almaktadır.
Ulus
Ulus, şehir merkezine yaklaşık 38 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Bartın’ın denize kıyısı olmayan tek ilçesidir.
İlçenin tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanmaktadır. Osmanlı zamanında küçük bir yerleşim alanı olarak kalmıştır. Safranbolu ilçesine bağlı bir nahiye durumundayken, 1944 senesinde ilçe olmuştur. 1991 senesinde ise Bartın’ın il olması ile birlikte, Bartın’a bağlanmıştır.
İlçenin kuzeyinde Amasra, kuzey doğusunda Kurucaşile, kuzeybatısında ilçe merkezi, güneyinde Karabük ve batısında da Kastamonu yer almaktadır. Her yıl şehir dışından binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmaktadır.
Yemyeşil ormanları ile bir doğa harikası olan Ulukaya Şelalesi, birçok şenliklerin ve Çilek Festivali’nin düzenlendiği Ulu Yayla, 2000 yılında milli park ilan edilen, içerisinde pek çok farklı bitki türünün ve yaban hayvanlarının yaşamını sürdürdüğü Küre Dağları Milli Parkı, bu ilçe sınırları içerisinde yer alan doğal güzellikler arasındadır.
BARTIN İLİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ →
TÜRKİYE HAKKINDA GENEL BİLGİLER →
Sosyal medya hesaplarımız
YOUTUBE | INSTAGRAM | FACEBOOK | TWİTTER