ORDU
Doğu Karadeniz’in kapısı konumundaki Ordu, tarihi yapılarının yanı sıra doğal güzellikleriyle de dikkat çekmektedir. Mavi ve yeşilin kucaklaştığı kıyıları, bitki örtüsü, çam ormanları, uçsuz bucaksız yaylaları ile doğaseverlere hitap edecek birçok güzelliğe sahip olan şehir, özellikle bahar ve yaz aylarında yoğun ziyaret almaktadır.
Karadeniz Bölgesi’nin birçok şehri gibi Ordu da doğal güzellikleriyle hayranlık uyandırmaktadır. Milli parkı, vadileri, yaylaları, nehirleri ve adası ile dikkat çeken şehir, aynı zamanda el değmemiş plajlarıyla yaz aylarında da en keyifli anlara ev sahipliği yapmaktadır.
Ordu ili hakkında bilgiler
Plaka Kodu | 52 |
Telefon Alan Kodu | 452 |
Posta Kodu | 52000 |
Nüfus | 761.000 |
Rakım | 5 metre |
Yüzölçümü | 5.861 km² |
Coğrafi Bölge | Karadeniz Bölgesi, Orta Karadeniz Bölümü |
Ordu isminin anlamı ?
1071’den sonra Anadolu Fâtihi Kutalmışoğlu Süleyman Şah emrindeki Selçuklu Türk Ordusu, fethettiği yerlerde, târihî Türk geleneğine uyarak beğendikleri yerlere derhal bir şehir kurmayı âdet edinmişlerdi. Ordu civârını fetheden Selçuklu Türkleri, bu bölgenin güzelliği karşısında hayran kaldılar ve Ordu’nun temelini attılar. Kurulan şehre “Ordu ili” dendi. Zamanla bu isim “Ordu” olarak yerleşti.
Bir rivayete göre,
1396 yılında Giresun’u fethetmek için Hacı Emiroğlu Süleyman Bey tarafından toplanan 12 bin kişilik bir ordu toplanmıştır. Bu ordu bugünkü Eskipazar mevkiinde toplanmıştır. Bu yüzden bu bölgeye Ordu ismi verilmiştir.
MÖ 400 yılından bugünkü Ordu ilinin şehir merkezinden 5 kilometre dışarıda bulunan ve halk arasında Bozukkale olarak bilinen bölge yerleşim yeriydi. Bu raya ‘Kotyora’ (Kut Yöresi) adı verilmiştir.
Ordu ilçeleri
Ordu’nun 19 ilçesi var, alfabetik sıraya göre; Akkuş, Altınordu, Aybastı, Çamaş, Çatalpınar, Çaybaşı, Fatsa, Gölköy, Gülyalı, Gürgentepe, İkizce, Kabadüz, Kabataş, Korgan, Kumru, Mesudiye, Perşembe, Ulubey, Ünye olarak sıralanabilir.
Coğrafyası
Ordu il merkezi 41° kuzey paraleli ve 37° ve 38° doğu meridyenleri arasında, Karadeniz Bölgesi’nin, Doğu Karadeniz bölümünde(Bölgesinde) yer almaktadır. İlin kuzeyini Kuzey Anadolu dağlarının kıyı sıraları kaplamaktadır. Kıyılara yakın tepelerle başlayan bu dağlar içeri doğru gittikçe yükselir. Ordu, Giresun ve Sivas ilinin birbirlerine komşu olduğu kesimde 3.000 m yi bulmaktadır. İlin en yüksek tepesi Giresun sınırına yakın olan Aşut Obası’ndaki Gönderiç Tepesi’dir.
Tarihi
Ordu ilinin bulunduğu toprakların târihi çok eski devirlere dayanır. Anadolu’ya hâkim olan Hititlerin sınırında fakat Hitit hâkimiyetinin dışında kalan bu bölge, Hitit Devletinin yıkılışından sonra, mîrâsını paylaşan Frikya ve Lidya devletlerinin de, hakimiyetine geçmemiştir. Ancak Batı Anadolu (İyonyalı) tâcirler, burada ticârî koloniler kurdular. M.Ö. 6. asırda Persler, Anadolu’nun büyük kısmını ve bu bölgeyi ele geçirdiler.
Makedonya Kralı İskender, M.Ö. 4. asırda Pers Devletine son verince; İran asıllı fakat Rumca konuşan ve eski Yunan kültürünün potasında erimiş Pontus Devleti, bu bölgeyi ve Karadeniz sâhilleriyle Kırım’ı ele geçirdiler.
Roma İmparatorluğu M.Ö. 1. asırda Pontus Devletine son vererek kendisine ilhak etti. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu ikiye bölününce, Anadolu gibi bu bölge de Bizans’ın payına düştü. 1071 Malazgirt Zaferinden sonra bu bölge, bütün Anadolu gibi Anadolu Fâtihi ve Anadolu’da Türk Devletinin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından fethedildi. 1204’te Dördüncü Haçlı Seferi sonrasında kurulan Trabzon Rum İmparatorluğu bu topraklara hâkim oldu. Bağımsız olmasına rağmen Konya Selçuklularına tâbi olan bu imparatorluğun toprakları gittikçe daraldı. Devamlı Türkmen göçleriyle Türkleşen bölge, 1346’da Canik Beyliğini kuran Hacıeminoğullarının idâresine geçti. 1391’de Yıldırım Bâyezîd Han, tarafından bölge toprakları Osmanlı Devletine katıldı.
1402 senesinde Sultan Bâyezîd’i yenen Tîmûr Han, bölgeyi tekrar Hacıeminoğullarına verdi.
Fâtih Sultan Mehmed Han 1461’de Trabzon Rum Pontus Devletini ortadan kaldırarak, bütün bu bölgeyi kesin olarak Osmanlı Devletine kattı.
Osmanlı devrinde şehir, Trabzon eyâletinin bir kazâsı idi. 1883’te büyük bir yangın geçiren şehir, yeniden îmâr edildi ve Cumhûriyet devrinde il merkezi oldu.
Ayrıca 1831’de ise Fatsa sınırlarından itibaren Ordu, Ulubey, Gölköy yöreleri tamamen Mesudiye ve Aybastı ilçeleri Erzurum eyaletine bağlı Şarkikarahisar livasına, Fatsa’nın iç ve batı kısımlarıyla Ünye, Canik (Samsun) livasına bağlanmıştır.
2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun[7] ve akabinde 2013 yılında çıkarılan 6447[8] sayılı kanun ile Ordu’da sınırları il mülki sınırları olan büyükşehir belediyesi kuruldu ve 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesi çalışmalarına başladı.
İklim ve Bitki Örtüsü
İklimi
Ordu ilinde tipik Karadeniz iklimi hüküm sürer. Kışlar ılık yazlar ise serin geçer. Sâhilden içeriye indikçe kara iklimi görülür. Canik Dağları kuzeyden gelen soğuk kuzey rüzgârlarına set olur. Bu rüzgarların getirdiği yağmur bulutlarının şehir içinde yağmura dönmesinde rol oynar. Isı senede en fazla 10 gün O°C’nin altına düşer. Karın yerde kalma müddeti 10 günü geçmez. Senenin 150 günü yağışlı geçer.
Bitki Örtüsü
Ordu il toprakları yaz ve kış yemyeşildir. Kıyılarının ılık ve bol yağışlı olması, bitki örtüsünün zengin olmasını temin etmektedir. Kıyı şeridi 1500 m yüksekliğe kadar meyve ağaçları, ormanlar ve fundalıklarla kaplıdır. Ordunun Karadeniz kıyısında Akdeniz bitkilerine rastlanır. Geniş fındık bahçeleri yanında incir, mandalina, portakal ve limon gibi meyvelerle mersin ve defne ağaçları oldukça çoktur.
Ordu’da Gezilecek Yerler
Ordu’da gezilecek çok fazla yer olduğu belirtilebilir. Bununla beraber Ordu’da gezilecek yerler;
– Ters Ev: Ters Ev, Ordu’da hem yabancı hem de yerli birçok turist açısından yoğun ilgi görmektedir. 2019 senesinde açılan bu ortam, Altınordu’da 150 metrelik alan üzerinde bulunmaktadır. Boztepe’ye ulaşmak adına kullanılan teleferik hattına yakın bir konumda bulunan Ters Ev, iki kattan oluşmuş olup, giriş bahçesi dahil tüm eşyalar ters şekilde tasarlanmıştır.
– Teleferik: 2011 senesinde hizmet vermeye başlayan teleferik, Atatürk Parkından kalkmaktadır. Teleferik hattının 28 kabini bulunmaktadır. Bunun yanı sıra teleferik hattıyla 500 metre yüksekliği çıkmak, 8 dakika kadar sürmektedir. Camla kaplı olan teleferiklerden, ağaçların üstünden geçerken, yemyeşil ağaçlara şahit olmak kesin olacaktır.
– Çaka Plajı: Çaka Plajı, Perşembe ilçesine 10 dakikalık bir mesafefe bulunmaktadır. Bu plaj, bembeyaz kumsalıyla çok fazla dikkat çekmektedir. Beyaz Kum Plajı şeklinde isimlendirilen bu plaj, Karadeniz’i en eşsiz plajlarından birisi olarak değerlendirilmektedir. Plaj içinde; içme ve yeme gereksinimlerinin karşılanacağı birkaç tane tesis bulunmaktadır.
Ordu’da Ne Yenir ?
Ordu’da tadılması gereken tarifler;
– Perşembe Ceviz Helvası,
– Çakıldak Fındığı,
– Kestane Balı,
– Kokulu Üzüm Şerbeti,
– Ordu tostu,
– Melocan Kavurması,
– Gakdirik Kavurması,
– Sakarca Kavurması,
– Su Böreği,
– Ordu Kabağı Kavurması,
– Fatsa Yalıköy Köftesi,
– Ünye Taşı,
– Kumru Fındık Macunu,
– Fırın Fasulyesi,
– İncir Reçeli,
– Kuru Yufka,
– Kabataş Köy Peyniri,
– Su Böreği
– Dut Pekmezi,
– Ünye Beyaz Bentoniti
– Ordu Kivisi şeklinde sıralanabilir. Her lezzet, damakta tat bırakan durumdadır. Ordu’da bu lezzetlerin mutlaka tadılması gerekir.
Ordu iline nasıl gidilir ?
Ordu’ya hava yoluyla ulaşım:
2015 yılında faaliyete giren Ordu-Giresun Havalimanı, Ordu’nun Gülyalı ilçesi ile Giresun’un Piraziz ilçeleri arasında bulunuyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’den direkt seferlerin yapıldığı havalimanına farklı kentlerden aktarmalı olarak da ulaşım mümkün.
Ordu-Giresun Havalimanı’ndan Ordu şehir merkezine ulaşım: Ordu Giresun Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için HAVAŞ servisleri, taksi, araç kiralama ve transfer aracı seçenekleri bulunuyor.
Ordu’ya kara yoluyla ulaşım:
Karadeniz Bölgesi’nin kıyı şeridinde ve tam merkezinde yer alan Ordu’ya şehirler arası otobüslerle birçok şehirden direkt bağlantı var. Karadeniz sahil şeridini kullanan birçok otobüs firması da son durağı Ordu olmamasına rağmen Ordu’da yolcu alıp, bırakıyor.
Ordu’ya özel araçla ulaşım:
Ordu, İzmir’den 1.155 km, Ankara’dan 559 km, İstanbul’dan 889 km, Samsun’dan 151 km, Trabzon’dan ise 177 km uzaklıkta. İstanbul’dan Ordu’ya ulaşım için Sakarya, Bolu, Merzifon, Samsun güzergahının takip edilmesi gerekiyor.
Bu yazıyı beğendiyseniz, bizi INSTAGRAM, FACEBOOK, TWİTTER hesaplarımızı ve YOUTUBE kanalımızı takip edebilirsiniz.
Yorum yapmayı lütfen unutmayın.