İL

GİRESUN

Giresun, fındığı ile tanınan ve Karadeniz Bölgesi’nin doğusunda yer alan il. Kirazın bütün dünyaya buradan yayıldığı kabul edilir.

Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktıktan sonraki dönemde olan kişisel muhafızlarının (Topal Osman ve Silah Arkadaşları) memleketi olan bir ildir.

Giresun ili hakkında bilgiler

Plaka Kodu 28
Telefon Alan Kodu 454
Posta Kodu 28000
Nüfus 430.000
Rakım 14 metre
Yüzölçümü 6.934 km²
Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi, Doğu Karadeniz Bölümü

Giresun isminin anlamı ?

Giresun isminin kökeni hakkında üç rivayet vardır. Rivayetlerden birincisi; “Kerasus” kelimesinden gelmektedir. Birinci rivâyete göre bu isim, “Kerasus”ta bol miktarda yetişen kirazdan gelmiştir. İkinci rivâyete göre ise; Giresun denize doğru uzanan bir yarımadanın üzerine kurulmuştur. Bu yarımadanın şekli de boynuza benzemektedir. İşte bu sebepten Yunancada boynuz anlamına gelen “Keras”dan türemiştir. Üçüncü rivayet ise Spartaküs isyanını bastıran ünlü Romalı General Kerasus’a atfen verilmiş olmasıdır.

Giresun ilçeleri

Giresun ilinde 6 ilçe vardır, bunlar sırayla; Bulancak, Espiye, Eynesil, Giresun (il merkezi), Görele, Keşap, Piraziz, Tirebolu

Giresun ilçeleri hakkında detaylı bilgiler

Coğrafyası

Karadeniz Bölgesinin Doğu Karadeniz Bölümünde yer alan şehir 37 50 ve 39 12 doğu boylamları ile 40 07 ve 41 08 kuzey enlemleri arasında bulunmaktadır. İl doğusunda Trabzon ve Gümüşhane batısında Ordu güneyinde Sivas ve Erzincan güneybatısında yine Sivas illeriyle komşu olup kuzeyi Karadeniz ile kuşatılmıştır.

İklim ve Bitki Örtüsü

İklim

Giresun ilinde iki ayrı iklim görülür. Kıyılar ılık ve yağışlıdır. Kelkit Havzası, yâni Giresun Dağlarının güneyinde yazlar sıcak, kışlar soğuk geçer. Kıyı bölgesinde yağış 1300-1760 mm arasında iken, güneyde 564 milimetredir. Şehrin kıyı bölgesi Rize’den sonra Türkiye’nin en çok yağış alan bölgesidir. +9,8°C ile +37,3°C arasında ısı seyreder.

Bitki Örtüsü

Şehir bol yağış aldığı için, bitki örtüsü bakımından çok zengindir. Her taraf yemyeşildir. İlin % 38’i ormanlarla kaplıdır. Çayır ve mer’alar ise % 27’dir. Toprağın ancak % 7’si zirâate elverişli değildir. Geri kalan kısmı zirâate elverişlidir. Şehirde 1000 m yüksekliğe kadar her taraf fındık, kestâne, akasya, gürgen, meşe, ıhlamur, dışbudak, karaağaç, akçaağaç ve çeşitli meyve ağaçları ile örtülüdür. 1000-2000 m arasında çam ormanları (sarıçam ve ladin ağaçları) ile kaplıdır. 2000 m’nin üstünde Alp bitkileri görülür.

Tarihi

Giresun liman şehri İyonya (Batı Anadolu) kolonisi olarak kurulmuş, fakat İyonya hâkimiyeti sâhilden öteye girememiştir. M.Ö. 6. asırda Perslerin istilâsına uğramıştır. Makedonya Kralı İskender burasını ele geçirememiştir. Pers asıllı olup bilâhare Yunanca konuşan ve Hıristiyanlaşan (Ortodoks olan) Pontus Krallığı bu bölgeye, Kuzey Karadeniz ve Kırım’a hâkim olmuştur. Roma İmparatorluğu M.Ö. 2. asırda Lucullus emrinde Roma ordusunu göndererek Mithridates’in direnmesine rağmen Pontus Krallığı, bir eyâlet şeklinde Roma İmparatorluğuna bağlandı. M.S. 395’te Roma İmparatorluğu parçalanınca bu bölge bütün Anadolu gibi, Doğu Roma’nın (Bizans) payına düştü.

Osmanlı Dönemi

1071 Malazgirt Zaferinden sonra Anadolu fâtihi ve Anadolu’da Türk devletini kuran Kutalmışoğlu Birinci Süleymân Şah tarafından fethedildi. Haçlı Seferleri esnâsında Türkler, bir müddet buradan çekildi ve yeniden bu bölgeyi Bizanslılar istilâ etti. 1204’te Dördüncü Haçlı Seferinden sonra burası Trabzon Bizans İmparatorluğunun eline geçti. Türkler, Giresun’u 1381’de geri aldılar. Selçuklu Devleti yıkılınca bölge, Canik Beyliğinin eline geçti.

Yıldırım Bâyezîd devrinde Osmanlı Devletine ilhak edildi ise de, kesin olarak Fâtih devrinde 1461’de Osmanlı Devletine dâhil oldu.

Osmanlılar devrinde, Trabzon beylerbeyliğine (eyâletine) bağlı bir kazâ merkeziydi. Cumhûriyetten az önce 1920’de müstakil mutasarrıflık (vilâyet- il) oldu. Birinci Dünyâ Harbi sonunda Giresun gönüllü birlikleri, Rusların Giresun’u işgâlini önledi. Giresun gönüllü birlikleri İstiklâl Harbinde de büyük yararlıklar gösterdiler. Cumhûriyet döneminde bütün mutasarrıflıkların il olması üzerine Giresun da il olmuştur.

Giresun iline nasıl gidilir ?

Kara yolu ile ulaşım sağlanması durumunda her yönden Karadeniz Sahil yolunu takip etmeniz yeterlidir. Sahil kesiminde bulunan şehir merkezine sahil yolunu takip ederek ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs seferleri ile direkt olarak şehir merkezine yapılan seferler sayesinde Giresun Otogarına ulaşabilirsiniz. Uçaklarla ulaşım sağlanması durumunda il merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan Ordu – Giresun havalimanına ulaştıktan sonra otobüslerle il merkezine ulaşmanız mümkündür.

Seyahat rotanızı oluşturduktan sonra konaklama yapacağınız oteli belirlemek için birbirinden farklı hizmet seçeneklerine sahip Giresun Otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Özel Araçla Giresun’a Ulaşım

Özel araçlarla Giresun şehrine ulaşım sağlamak isteyenler; Karadeniz Sahil yolunu kullanarak bölgeye ulaşabilir. Genellikle Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgesinden yapılan ziyaretlerde Anadolu Yoluna bağlandıktan sonra Karadeniz sahil yolunu takip etmeniz yeterlidir.

Otobüsle Giresun’a Ulaşım

Şehirlerarası otobüs seferlerine katılarak Giresun’a ulaşmak isteyenler, Türkiye’nin herhangi bir şehrinden direkt olarak Gİresun’a ulaşabilir. Aktarmasız seferler ile şehir merkezinde yer alan Giresun Otogarına ulaşım sağlayabilirsiniz. Ardından ilçelere veya farklı bölgelere taksi, özel araç veya şehir içi otobüslerle ulaşabilirsiniz.

Uçakla Giresun’a Ulaşım

Uçak yolculukları ile bölgeye ulaşmak isteyenler şehir merkezine 60 kilometre uzaklıkta bulunan Giresun – Ordu havalimanına ulaşarak bölgeyi ziyaret edebilir. Sıklıkla tercih edilen uçak yolculukları sonunda havalimanına ulaşmanız mümkündür. Havaalanından itibaren taksi, otobüs veya özel araçlarla çeşitli bölgelere ulaşım sağlayabilirsiniz. Ortalama 1 saat sürecek olan otobüs yolculukları için 20 TL’den başlayan fiyatlarla bilet almanız mümkündür.

Gemilerle Giresun’a Ulaşım

Genellikle komşu şehirlerden yapılan gemi seferleri sayesinde Giresun’a ulaşmanız mümkündür. Trabzon, Samsun ve Sinop başta olmak üzere çevredeki şehirlerden yapılan gemi yolculukları sonunda Giresun limanına ulaşabilirsiniz. Ardından otobüs seferleri ile ortalama 15 dakika içerisinde şehir merkezine varmanız mümkündür.

Gemi ile ulaşımda Trabzon Limanı, Samsun Limanı ve Sinop limanından her gün düzenli olarak gerçekleştirilen vapur seferleri ile şehre ulaşım sağlayabilirsiniz. Ortalama 40 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulan vapur biletlerini alarak 1.5 – 2 saat içerisinde bölgeye ulaşım sağlanan mümkündür. Ayrıca özel tekne kiralayarak da yine şehirlere ulaşım sağlayabilirsiniz.

sarubey

Merak edilen popüler bilgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir