İL

BAYBURT

1989 yılında Gümüşhane’den ayrılan Bayburt, hem yüz ölçümü hem de nüfus bakımından ülkemizin en küçük illerinden biridir.

Henüz gelişim aşamasında olan kent, sessiz-sakin, kendine has kapalı bir yapıya sahiptir. Burası bir Doğu Karadeniz şehri olsa da, daha çok Doğu Anadolu iklim özelliklerini yansıtır.

Kışları Erzurum’u aratmayan soğuğu, çorak toprakları vardır. Alışık olduğumuz yemyeşil Karadeniz görüntüsünden biraz uzaktır Bayburt.

Bayburt ili hakkında bilgiler

Plaka Kodu 69
Telefon Alan Kodu 458
Posta Kodu 69000
Nüfus 67.000
Rakım 1.550 metre
Yüzölçümü 3.741 km²
Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi, Doğu Karadeniz Bölümü

Bayburt isminin anlamı ?

Bizanslılar dönemindeki kaynaklarda Payper, Paypert ve Babert olarak yerleşimden bahsedilmiştir. Arap kaynaklarında Bâbirt (بابرت) adıyla görülen Ortaçağ dönemi Ermeni kayıtlarında Payberd(Բաբերդ), 1291 yılında II. Mesud adına basılan sikkede Baypırt, Akkoyunlularla ilgili yakın zamanlı yayınlarda Pâpîrt (پاپيرت), yerleşimi gören İtalyan seyyah Marco Polo’nun kitabında Paipurth ve Osmanlılarda Bayburd (بايبورد) şeklinde yerleşim adlandırılmıştır.

Bayburt ilçeleri

Bayburt ilinde 3 ilçe vardır, sırayla; Bayburt ( il merkezi ), Aydıntepe, Demirözü

BAYBURT İLÇELERİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİLER →

Coğrafyası

Bayburt ili 40 derece 37 dakika Kuzey Enlemi ile 40 derece 45 dakika Doğu boylamı, 39 derece 52 dakika Güney enlemi ile 39 derece 37 dakika batı boylamları arasında yer alır.

Doğusunda Erzurum, batısında Gümüşhane, kuzeyinde Trabzon ve Rize, güneyinde Erzincan illeri ile çevrili Anadolu’ nun kuzey doğusunda Çoruh Nehri kenarında ve denizden 1550 m. Yükseklikte kurulmuş 3739 km² yüzölçümlü bir ildir.

İklim ve Bitki Örtüsü

İklimi

Bayburt’ta doğu Karadeniz iklimi ile doğu Anadolu iklimi arasında, karasal özellikleri ağır basan bir geçiş iklimi hüküm sürmektedir. Bu nedenle yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve yağışlı geçmektedir. Ancak, gerek ortalama yüksekliğin azlığı, gerekse vadiler sisteminin oluşturduğu “Mikroklima” sayesinde Doğu Anadolu’ ya göre iklim yumuşaktır. Yaz günleri genellikle Mayıs – Eylül ayları arasında kendini göstermektedir.

Bitki Örtüsü

Bitki örtüsü açısından çeşitlilik göstermesine rağmen, zengin değildir. İl arazisinin % 27’si ekilebilir arazi, % 2’si Çayır, % 3’ü Orman, % 49’u Mera ve yayla, %19’u ise kayalık ve bozkırdır.

Tarihi

Paleolitik ve Mezolitik/Epipaleolitik çağlardan bu yana yerleşim yeri olarak kullanılan Bayburt’un tam olarak kimler tarafından kurulduğu bilinmiyor. Tarih öncesi dönemlerde Haldilerin yaşam sahası olan şehir çevresi, M.Ö. 4000’lerin sonlarında ise Hurrilerin etkisi altındaydı.

Hitit kaynaklarından anlaşıldığı kadarıyla Bayburt yöresi M.Ö 14. yüzyıldan itibaren Hayasa-Azzi Krallığı’nın bir bölümünü oluşturuyordu (bazı kaynaklar şehrin Azziler tarafından kurulmuş olabileceğini söylüyor). Sonraki dönemlerde Diauehi Beyliği ve Urartu Devleti hakimiyetini giren Bayburt, Urartular yıkılana kadar bu devletin kontrolünde kalmıştır.

Kısa bir dönem Roma İmparatorluğu’nun yönettiği şehir, Roma’nın 395’te ikiye ayrılmasıyla Bizans topraklarına dahil edilmiştir. Bu süreçte Haldia temasına bağlı bir sınır kasabası olan yöre, VII. Konstantinos zamanındaki piskoposlukların bir parçasını oluşturmuştur.

1071 Malazgirt Zaferi ile Selçuklular tarafından fethedilen şehir, Türklerin Anadolu’da ilk yerleştikleri sahalardan biridir. Bu tarihlerde Saltuklular, Mengücekliler, Dânişmendliler, Celâyirliler ve Eretna Beyliği’nin etkili olduğu topraklar ayrıca 14. yy’da Akkoyunlu Devleti’nin tarih sahnesine çıkış yeri olmuştur. 1501’de Safevilerin ele geçirdiği Bayburt, 1514 yılında Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmiştir. Bayburt, Osmanlı yönetimindeyken doğu sınırına yakın bir kale şehir olarak stratejik önemini korumaya devam etmiştir. Bu yıllarda Bayburt Kalesi de tepeden tırnağa tamir görmüştür.

1828-1829 Osmanlı-Rus savaşı sırasında işgal edilen şehir, 1. Dünya Savaşı sonrası birkaç kez daha Rus işgaline uğramış ve ağır hasarlar almıştır. Büyük ölçüde tahrip edilen kent 21 Şubat 1918’de düşman işgalinden kurtulmuştur. 1927 yılına kadar Erzurum, sonrasında Gümüşhane’ye bağlı olan Bayburt, 1989 tarihinde il statüsü almıştır.


Bayburt iline nasıl gidilir ?

 

TÜRKİYE İL BİLGİLERİ

TÜRKİYE HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Sosyal medya hesaplarımız
YOUTUBE | INSTAGRAM | FACEBOOK | TWİTTER

 

sarubey

Merak edilen popüler bilgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir