GENEL BİLGİLERTÜRKİYE

Kastamonu ilçeleri, ilçe haritası

Kastamonu ilçeleri hakkında genel bilgiler.

Kastamonu, Karadeniz Bölgesi’nin en popüler şehirlerinden biridir. Yıl boyunca şehir dışından çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Turistik şehirler arasında yer alan Kastamonu, bünyesinde birçok tarihi yapıya ve doğal güzellik alanına ev sahipliği yapmaktadır.

Ayrıca temiz denizi ve eşsiz plajları ile de dikkat çeken şehirlerden biridir.

Şehir geleneksel Türk evi ve yakın dönem Osmanlı mimarisi örneklerinin yoğun olarak bulunduğu ender illerdendir.

Kastamonu ilçeleri

Kastamonu ilinde 19 ilçe var, sırayla,

  1. Abana
  2. Ağlı
  3. Araç
  4. Azdavay
  5. Bozkurt
  6. Cide
  7. Çatalzeytin
  8. Daday
  9. Devrekani
  10. Doğanyurt
  11. Hanönü
  12. İhsangazi
  13. Küre
  14. Merkez
  15. Pınarbaşı
  16. Seydiler
  17. Şenpazar
  18. Taşköprü
  19. Tosya

Kastamonu ilçe haritası

Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Çatalzeytin, Cide, Daday, Devrekani, Doğanyurt, Hanönü, İhsangazi, İnebolu, Küre, Merkez, Pınarbaşı, Şenpazar, Seydiler, Taşköprü, Tosya

Kastamonu ilçe haritası

Kastamonu ilçelerin nüfusu

2021 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Merkez, nüfusu en az olan ise Ağlı ilçesidir.

İLÇE NÜFUS
Abana 4.027
Ağlı 3.006
Araç 17.920
Azdavay 7.290
Bozkurt 9.170
Cide 22.136
Çatalzeytin 7.229
Daday 8.073
Devrekani 12.132
Doğanyurt 5.428
Hanönü 4.134
İhsangazi 5.292
Küre 5.431
Merkez 152.541
Pınarbaşı 5.688
Seydiler 4.289
Şenpazar 4.304
Taşköprü 37.119
Tosya 39.708

İlçeler hakkında kısa bilgiler

Kastamonu iline bağlı ilçeler hakkında bazı özet bilgiler

Abana

Abana, şehir merkezine yaklaşık 101 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Güneyinde Kastamonu’nun Bozkurt ilçesi ve doğusunda da Çatalzeytin ilçesi ile komşudur.

Mavi ile yeşilin buluştuğu yerlerden biri olan ilçe, özellikle yaz sezonunun açılması ile birlikte şehir dışından gelen birçok turiste ev sahipliği yapmaktadır. Bünyesinde görülmeye değer çok sayıda tarihi ve doğal güzellik bulunmaktadır.

İlçeyi kuş bakışı izlemenize fırsat sunan Toza Seyir Tepesi, hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile dikkat çeken Hacıveli Kanyonu, yeşillik alanlar içerisinde piknik yapmanıza olanak sağlayan Yeşilyuva Tabiat Parkı, bu ilçede yer almaktadır.

İlçede önemli tarihi yapılarda bulunmaktadır. Bu tarihi yapılar ise Hacıveli Köyü, Vaftiz Teknesi, Abana Müzesi, Hacıveli Konağı, Hacıveli Cami, Harmason Cami ve Tarihi Hacı Ahmet Camisi’dir.

Cide

Kastamonu ilçeleri arsında yer alan Cide, şehir merkezine yaklaşık 150 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Kuzeyinde Karadeniz, kuzeydoğusunda, doğusunda Şenpazar, güneyinde Azdavay ve Pınarbaşı, batısında ise Bartın’a bağlı Kurucaşile ilçesi ile komşudur.

Hem yemyeşil alanları hem de plajları ile dikkat çeken ilçede görülmeye değer birçok tarihi ve doğal güzellik alanı bulunmaktadır. Doğa sporları yapmanıza fırsat sunan Loç Vadisi, tertemiz denizi ile dikkat çeken Gideros Koyu ve doğa ile iç içe yürüyüş yapabileceğiniz Malyas Kanyonu, ilçenin başlıca doğal güzellikleri arasındadır.

Köklü tarihi ile öne çıkan ilçede birçok tarihi yapı mevcuttur. Kerempe Feneri, Okçu Kalesi, Timle Kalesi, Hıdır Kalesi, Karasu Kalesi, Çoban Kalesi, Kytoron Antik Kenti, Gazallı Kalesi, Rıfat Ilgaz Müzesi, Aigialos Antik Kenti ve Gideros Köyü Cami, ilçenin tarihi güzellikleri arasındadır.

İnebolu

İnebolu, şehir merkezine yaklaşık 90 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Kuzeyinde Karadeniz, doğusunda Bozkurt ve Abana, güneyinde Küre, batısında da Doğanyurt ilçesi ile komşudur.

Kastamonu’nun en köklü tarihe sahip ilçelerinden biri olan İnebolu, bünyesinde çok sayıda tarihi yapı barındırmaktadır. Kurtuluş Savaşı döneminden kalma İstiklal Yolu, tarihsel dokuları ile dikkat çeken İnebolu Evleri, ilçenin kültürel zenginliğini tanıtan İnebolu Kent Müzesi, tarihi kalıntıların bulunduğu Geriş Tepesi ve Apaş Tepesi, bu ilçede yer almaktadır.

İlçenin gezilip görülmesi gereken doğal güzellikleri arasında ise Gürleyik Şelalesi, Özlüce Köyü, Beldeğirmeni Köyü, İskelle Piknik Alanı ve Şehit Arif Demirel Kent Ormanı yer almaktadır.

Tosya

Kastamonu’nun en yoğun nüfuslu ilçelerinden biri olan Tosya, şehir merkezine yaklaşık olarak 69 km uzaklıktadır. Kuzeyinde Merkez ve Taşköprü, güneyinde ve batısında Çankırı’nın Ilgaz ve Yapraklı ilçeleri, doğusunda ve güneyinde ise Çorum’un Bayat, İskilip ve Kargı ilçeleri ile komşudur.

Kastamonu ilçeleri arasında yer alan Tosya’nın özellikle pirinci oldukça meşhurdur. Her yıl şehir dışından binlerce yerli ve yabancı turist ilçeyi ziyarete gelmektedir. Doğal güzellik alanları ile ön plana çıkan şehirde; Ilgaz Dağı Milli Parkı, Yeşil Göl, Kadınçayırı Tabiat Parkı, Dipsiz Göl Tabiat Parkı ve Çukurhan Göleti gibi pek çok görülmeye değer doğal güzellik yer almaktadır.

İhtişamlı görüntüsü ile dikkat çeken Abdurrahman Paşa Cami, içerisinde tarihi kaya mezarlarının yer aldığı Gavur Kayası Kalesi, Candaroğulları döneminde İbrahim Bey tarafından yaptırılan Büyük Hamam, ilçenin dikkat çeken tarihi yapıları arasında bulunmaktadır.

Merkez İlçe

Merkez ilçe, Kastamonu’nun yaklaşık 151.500 nüfuslu bir ilçesidir. Şehrin sanayi ve tarım bakımından en gelişmiş ilçesidir. İlçede toplam 19 mahalle, 2 belde ve 178 köy bulunmaktadır.

Kastamonu Merkez ilçesi, hem tarihi ve hem de doğal güzellikleri bakımından görülmeye değer yerler arasındadır. Doğa ile baş başa kalıp piknik yapabileceğiniz Şehit Şerife Bacı Tabiat Parkı, kayak yapmanıza fırsat sunan Ilgaz Dağı Milli Parkı, ilçenin en popüler doğal güzelliklerindendir.

Kastamonu Kalesi, Kastamonu Saat Kulesi, Cem Sultan Bedesteni, Kastamonu Arkeoloji Müzesi, Nasrullah Cami, Kurşunlu Han, Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi, Kastamonu Kent Tarihi Müzesi, Liva Paşa Etnografya Müzesi ve İsmail Bey Külliyesi, ilçenin önemli tarihi yapıları arasındadır.

Kastamonu’da planladığınız tatiliniz için AVM, hastane, bankamatik veya diğer noktalara daha rahat bir ulaşım sağlamak isterseniz Kastamonu Merkez Otelleri arasından tercihinizi yapabilirsiniz.

Taşköprü

Taşköprü, şehir merkezine yaklaşık 44 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Kuzeyinde Çatalzeytin, doğusunda Hanönü, güneyinde Tosya ve batısında da Merkez ilçe ve Devrekani ilçesi ile komşudur.

Taşköprü’nün ilçe ile aynı adı taşıyan Taşköprü sarımsağı oldukça meşhurdur. Bu sebepten dolayı her sene Eylül ayının ilk haftasında Uluslararası Kültür ve Sarımsak Festivali düzenlenmektedir.

Yemyeşil doğası ve ormanları ile dikkat çeken Seymenli Mesire Yeri, Kabalar, Küçüksu ve Sakız Göletleri, ilçenin en popüler doğal güzellikleri arasında yer almaktadır.

Roma Dönemi’nden kalma Pompeiopolis Antik Kenti, ilçenin en önemli tarihi yapısıdır. Kaya Mezarları, Kızlar Kalesi, Mazhar Oluğu Kalesi, Kılıç Kaya Tüneli, Şeyh Hüsamettin Cami, Taş Cami ve Abdal Hasan Türbesi, ilçede bulunan görülmeye değer tarihi yapılar arasındadır.

Pınarbaşı

Pınarbaşı, şehir merkezine yaklaşık 95 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Doğusunda Azdavay, batısında Bartın’ın Ulus ilçesi, kuzeyinde Cide, kuzeydoğusunda Şenpazar, güneyinde Daday ve Karabük’e bağlı Eflani ilçesi yer almaktadır.

Kastamonu’nun en popüler doğal güzellikleri arasında yer alan ve dünyanın ikinci büyük kanyonu olan Valla Kanyonu, bu ilçede yer almaktadır. Ayrıca doğal güzellikler ile çevrili ve harika doğa manzaralarına sahip olan Horma Kanyonu, Ilıca Şelalesi ve Küre Dağları Milli Parkı da bu ilçede bulunmaktadır.

İlçenin Uzunçam Köyü içerisinde hangi döneme ait olduğu bilinmeyen ve üstünde yazılar bulunan bir taş bulunmaktadır. Ayrıca Danişmentliler zamanından kalan ve Emir Melik Gazi’ye ait olan Melikgazi Türbesi de, bu ilçede yer alan önemli bir tarihi yapıdır.

Daday

Kastamonu ilçeleri arasında yer alan Daday, şehir merkezine yaklaşık 34 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Kuzeyinde, doğusunda ve güneyinde Araç, İhsangazi, Merkez İlçe, Seydiler, Ağlı, Azdavay ve Pınarbaşı ilçeleri ile beraber batısında Karabük’ün Eflani ilçesi ile komşudur.

M.Ö. 5000 yılına dayanan köklü bir geçmişe sahip olan ilçede, görülmeye değer pek çok tarihi yapı bulunmaktadır. Balaban Konağı, Daday Hükümet Konağı, Taşlıbayır Sarkıt Mağaraları, Seyidi Bey Oğlu Konağı, Kaya Mezarları, Mahmut Bey Cami, Honsalar Tepesi Tümülüsü, Meyre Mabeti ve Ali Paşa Cami, ilçenin önemli tarihi yapıları arasındadır.

Eşsiz doğa manzaraları sunan ve birbirinden farklı ağaç türlerine ev sahipliği yapan Ballı Dağ, ilçenin en popüler doğal güzelliklerindendir. Bölge, dünyanın sayılı bol oksijene sahip yerleri arasındadır.

Bozkurt

Bozkurt, şehir merkezine yaklaşık 95 km uzaklıkta bulunan bir ilçedir. Eski ismi Pazaryeri olan ilçe, kuzeyinde Karadeniz ve Abana, güneyinde Küre ve Devrekani, doğusunda Çatalzeytin, batısında ise İnebolu ile komşudur.

İlçe, özellikle deniz turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir. Kumsal bölümü ince kumlarla kaplı ve tertemiz bir denize sahip olan İlişi Halk Plajı, bu ilçede yer almaktadır.

İlçe’ye bağlı Yakaören Köyü’nde Cenevizliler zamanından kalma tek burçlu küçük bir kale kalıntısı bulunmaktadır. Beldeğirmen Köyü’nde ise yaklaşık olarak 584 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi bir çınar ağacı yer almaktadır.

Çatalzeytin

Çatalzeytin, şehir merkezine yaklaşık 115 km uzaklıkta bulunan Kastamonu ilçeleri arasında yer alır. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Taşköprü ve Devrekani ilçeleri, doğusunda Sinop’un Türkeli ilçesi, batısında ise Abana ve Bozkurt ilçeleri ile komşudur.

M.Ö. 1200’lü yıllara kadar uzanan tarihi ile dikkat çeken ilçe, özellikle Kurtuluş Savaşı zamanında en çok şehit veren bölgeler arasında yer almaktadır. Bu sebepten dolayı tarihte önemli bir yere sahiptir.

Osmanlı Dönemi’nden kalma ve günümüze sadece batı-güney cephesindeki surları sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmış olan Ginolu-Kinolis Kalesi, ilçenin görülmeye değer tarihi yapıları arasındadır.

Doğal güzellikler ile çevrili ve birçok turistin sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biri olan Yaralıgöz Mesire Yeri, bu ilçede bulunmaktadır. Ayrıca tertemiz denizi ve kumsalı ile dikkat çeken Ginolu Koyu da bu ilçede bulunan doğal güzelliklerden biridir.

KASTAMONU İLİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ →

Bizi takip et! Yeni içerikleri kaçırma!
YOUTUBE | INSTAGRAM | FACEBOOK

sarubey

Merak edilen popüler bilgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir