Batı Karadeniz Bölümü ve İlleri
Batı Karadeniz Bölümü, Karadeniz Bölgesi’nin üç bölümünden, en batıda olanıdır. Kızılırmak deltasının batı kenarından başlayıp Adapazarı ve Bilecik’in doğusuna kadar uzanır. Bölüm genel olarak dağlıktır.
Batı Karadeniz Bölümü
Orman ürünleri ve ormancılık önemli gelir kaynağıdır. Bolu ve Düzce çevresinde çok sayıda kereste fabrikası bulunmaktadır. Zonguldak çevresi maden çıkarımı, Ereğli-Karabük çevresi maden işletmeleri ile Türkiye ekonomisine önemli katkıda bulunur. Batı Karadeniz’in en önemli katkısı ise maden çıkarma ve işleme alanındadır. Bölgenin önemli şehirlerinden birisi olan Karabük de giderek gelişimini sürdürmektedir.
Özellikle son yıllarda Batı Karadeniz bölgesinin en önemli gelir kaynaklarından biri turizmdir. Bölgedeki Amasra, Kastamonu, Safranbolu, Ereğli, Eskipazar ve Bolu gibi turistik merkezler yerli ve yabancı turistlere alternatif turizm hizmetleri sunarak ekonomiye önemli katkı sağlamaktadır. Eskipazar’da Hadrinapolis antik kenti bulunmaktadır. Yağış miktarı 1500-1600 milimetre arasındadır.
Batı Karadeniz İlleri
Karadeniz bölgesi, batı karadeniz bölümünde bulunan il isimleri sırayla;
- Bartın
- Bolu
- Düzce
- Karabük
- Kastamonu
- Sinop
- Zonguldak
Batı Karadeniz Bölümü Şehir Haritası
Batı karadeniz bölümünde 7 şehir vardır.
Bölge hakkında kısa bilgiler
Yer şekilleri: Batı karadeniz bölümü genel olarak dağlıktır. Dağlar denize paralel olarak uzanır. Küre dağları, Bolu dağları, Ilgaz dağları, Köroğlu dağları bölümün önemli dağlarıdır. Düzce, Kastamonu ve Bolu Ovaları bölümün önemli ovalarıdır.
Akarsular: Sakarya ırmağı, Devrez çayı, Gök ırmak, Yenice (Filyos) ve Bartın çaylarıdır.
Not: Bartın çayı ülkemizde üzerinde taşımacılık yapılan tek akarsudur.
Gölleri: Abant ve Yedi göller bu bölümde yer alır.
İklim: Bölümde Karadeniz İklimi görülür. Kıyı kesimde dağlar kıyıya paralel uzandığından ve hemen kıyıdan itibaren uzandığından kıyı kesim bol yağış alır ve Türkiye’nin en ormanlık alanıdır. Bitki örtüsü yağışa bağlı olarak ormandır.
Nüfus: Yurdumuzun sık nüfuslu yerlerindendir. Zonguldak çıkarılan taşkömürü sayesinde sık nüfuslanmıştır ve göç almaktadır. Karabük, Bartın, Sinop, Bolu, Kastamonu diğer önemli şehirleridir.
Sinop Karadeniz kıyılarının tek doğal limanına sahip şehri olmasına rağmen çevrenin dağlık olması şehrin iç bölgelerle olan ulaşımını zorlaştırmış ve şehrin gelişmesini engellemiştir.
Tarım Ürünleri: Batı karadeniz bölümü, kıyı kesimlerde mısır iç kesimlerde ise buğday ekilir. Pirinç (Tosya ve Boyabat), şekerpancarı (Kastamonu), tütün, keten-kenevir (Kastamonu ve Sinop) diğer önemli tarım ürünleridir.
Hayvancılık: Kıyı kesimlerde balıkçılık, iç kesimlerde büyük ve küçükbaş hayvancılık, Bolu’da ise kümes hayvancılığı yapılmaktadır.
Madenler: (Kastamonu) Küre’de bakır, Zonguldak’ta taşkömürü çıkarılmaktadır.
Sanayi: Ereğli ve Karabük’te demir-çelik fabrikaları, Çaycuma’da kâğıt fabrikası, Bolu, Kastamonu, Bartın ve Düzce’de kereste fabrikaları önemli sanayi kollarıdır.
Turizm: Abant, Yedi göller milli parkı Bolu (Kartal kaya) dağ turizm merkezi, Safranbolu evleri önemli turizm yerleridir.
Bizi takip et! Yeni içerikleri kaçırma!
YOUTUBE | INSTAGRAM | FACEBOOK