İL

KASTAMONU

Türkiye’nin cennet köşelerinden biri olan Kastamonu, büyük şehirlerin gürültüsünden kaçmak isteyenlerin sığınabilecekleri bir huzur bölgesi, panoramik dağlarıyla, yemyeşil ovalarıyla, zümrüt sahilleriyle, zengin kültürel varlıklarıyla bir çok alternatifler sunan bir tatil beldesidir.

Şehir geleneksel Türk evi ve yakın dönem Osmanlı mimarisi örneklerinin yoğun olarak bulunduğu ender illerdendir.

Kentsel sit kapsamına alınmış olan Kastamonu, Taşköprü, İnebolu, Küre ve Abana’nın eski mahallelerini gezen ziyaretçilere nostalji yaşatarak hayran bırakmaktadır.

Kastamonu ili hakkında bilgiler

Plaka Kodu 37
Telefon Alan Kodu 366
Posta Kodu 78000
Nüfus 377.000
Rakım 775 metre
Yüzölçümü 13.063 km²
Coğrafi Bölge Karadeniz Bölgesi, Batı Karadeniz Bölümü

Kastamonu isminin anlamı ?

Eski çağlarda “Gastumanna” olan bu isme Bizanslılar “Kastamon” ve Müslüman Araplar “Kastamûniye” demiştir. Bu bölgeye sâhib olan Türkler ise “Kastamoni” demişlerdir. Cumhûriyet devrinde ilin adı “Kastamonu”olarak kabul edilmiştir. Sümer lisanında “Tuman” (Tumanna) şehir demektir. “Gas”lar ise Sümerlerin bir koludur. “Gastumanna” Gasların şehri demektir. (Kastra-kommen) Yunanca kelimesinden geldiği iddiası yanlıştır. Kastamonu “Gasların şehri” mânâsına gelen “Gas-Tumanna”dan gelir. Hıristiyan batı emperyalizmi, kasıtlı olarak Anadolu’nun her kentini Yunanca bir kelimeye bağlamak istemektedir.

Kastamonu ilçeleri

Kastamonu ilinde 20 ilçe vardır, bunlar sırayla; Abana, Ağlı, Araç, Azdavay, Bozkurt, Cide, Çatalzeytin, Daday, Devrekâni, Doğanyurt, Hanönü, İhsangazi, İnebolu, Küre, Pınarbaşı, Seydiler, Şenpazar, Taşköprü, Tosya, Kastamonu Merkez

Coğrafyası

Şehir Batı Karadeniz bölgesinde 41° 21′ kuzey enlemi ile 33° 46′ doğu boylamları arasında yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği 775 m.dir. Yüzölçümü 13.108 km²’dir. Şehir çoğunlukla engebeli arazilerden oluşmaktadır, ilin kuzeyinde Batı Karadeniz Dağları bulunmaktadır

Şehir genel olarak dağlık olduğundan geniş ovaları yoktur. Buna karşılık vadiler etrafında ovacıklar göze çarpmaktadır. En önemlisi Gökırmak Vadisi’dir. Devrez vadisinin il sınırları içinde kalan kısmı Tosya Ovası’nı meydana getirmektedir. Araç Çayı ve Daday Çayı gibi küçük çayların oluşturduğu ovalarda oldukça küçüktür.

Tarihi

Kastamonu’nun bilinen tarihi, Hitit İmparatorluğu ile başlar.Hititlerden sonra Frigya ve Lidya Krallıklarının egemen olduğu bu topraklar M.Ö.4.yy’da Perslerin eline geçmiştir. M.Ö.4,yy’da Büyük İskender Anadolu ile birlikte Kastamonu topraklarını da Makedonya’ya katmıştır. İskender’den sonra yöreyi ele geçiren Pontus Krallığı M.Ö.1,yy’da Romalılar tarafından ortadan kaldırılmıştır. Uzun yıllar Roma İmparatorluğu sınırları içinde kalan şehir M.S.395 yılında İmparatorluğun bölünmesiyle bütün Anadolu gibi Bizans İmparatorluğuna katılmıştır.

Fatih Sultan Mehmet’in 1460 yılında Sinop’la birlikte bu şehri alarak Candaroğulları beyliğini ortadan kaldırmasından sonra Osmanlı devletine katılmıştır. Kastamonu Milli Mücadele sırasında lojistik destek açısından en güvenilir bölge olması nedeniyle büyük yarar sağlamıştır. Özellikle Ankara’ya İnebolu-Kastamonu yoluyla yiyecek, giyecek, para, cephane ve silah nakli yapılmıştır.

Cumhuriyetin ilanından sonra, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “23-31 Ağustos 1925” tarihleri arasında Kastamonu’da yaptığı Kıyafet ve Şapka İnkılabı, Cumhuriyet döneminin önemli olayı olarak tarih sayfalarına geçmiştir.Bu süre “Kültür, tarih ve sanat haftası” ismini almıştır.​

İklim ve Bitki Örtüsü

İklimi

İlde iki çeşit iklim hüküm sürer. Kuzeyinde Karadeniz iklimi güneyinde ise İç Anadolu’nun kara iklimi görülür. Kıyıya paralel olarak uzanan İsfendiyar Dağları, Karadeniz ikliminin iç kısma girmesini önler. Kıyılarda yağış daha fazladır. Senede 20 gün kar yağar, 40 gün toprak karla örtülüdür. Sıcaklık -26,9° ile +38,7°C arasında seyreder. Senelik yağış miktarı bölgelere göre 450 mm ilâ 1215 mm arasında değişir

Bitki Örtüsü

İl bitki örtüsü bakımından çok zengin sayılır. İl topraklarının % 67’si orman ve fundalıklarla, % 29’u ekili-dikili alanlarla, % 6,5’i çayır ve mer’alarla kaplıdır. % 1,5i tarıma elverişsiz topraklardır. Ormanlarda kayın, köknar, çam, karaağaç, gürgen, kestane ve ıhlamur ağaçları bulunur. Azdavay-Devrekâni arasında ise çam ağaçları çoğunluktadır.

Kastamonu iline nasıl gidilir ?

Hava yolu ile nasıl gidilir ?
Kastamonu Havalimanı, şehir merkezine 12 km uzaklıkta. Kastamonu’ya İstanbul Havalimanı’ndan Türk Hava Yolları’nın düzenli direkt uçak seferleri bulunuyor. İstanbul-Kastamonu uçuş süresi 1 saat 25 dakika.

Kastamonu Havalimanından şehir merkezine ulaşım
Kastamonu Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşım için özel halk otobüsü, taksi, araç kiralama ve transfer aracı seçenekleri bulunuyor.

Uçakların havalimanına inişinden 30 dakika sonra hareket eden özel halk otobüsleri kent merkezine ulaşım için en ekonomik seçenek. Yolcu yoğunluğuna göre iki ayrı halk otobüsü havalimanı-şehir merkezi arasında karşılıklı sefer yapıyor.

Kara yoluyla nasıl gidilir ?
Kastamonu’ya Türkiye’nin birçok şehrinden direkt otobüs seferleri bulunuyor. Batı Karadeniz’de ulaşım açısından zor bir coğrafyada yer alan şehir, işlek kara yolu güzergahında bulunmuyor.

Bizi takip et! Yeni içerikleri kaçırma!
YOUTUBE | INSTAGRAM | FACEBOOK

sarubey

Merak edilen popüler bilgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir