Orta Karadeniz Bölümü ve İlleri
Orta Karadeniz Bölümü, Melet çayından Sinop’un doğusuna kadar uzanır. Doğu Karadeniz Bölümü’ne göre güneye daha fazla sokularak Tokat ve Çorum illerinin büyük bölümleri ile Amasya ilinin tamamını içine alır.
Orta Karadeniz Bölümü
Yer şekilleri Doğu ve Batı Karadeniz’e oranla daha sadedir. Dağların yükseltisi azalmış ve dağlar içeriye çekilmiş durumdadır. Bunun sonucunda tarım alanları ve ulaşım çok gelişmiştir. En gelişmiş şehri Samsun’dur.
Bölgenin en az yağış alan, kıyı ile iç kesim arasında farklılığın en az olduğu bölümdür.
Türkiye ekonomisine katkısı daha çok tarım alanındadır.
Orta Karadeniz İlleri
Karadeniz bölgesi, orta karadeniz bölümünde bulunan il isimleri sırayla;
- Amasya
- Çorum
- Ordu
- Samsun
- Tokat
Orta Karadeniz Şehir Haritası
Orta karadeniz bölümünde 5 şehir vardır. Sırayla; Amasya, Çorum, Ordu, Samsun, Tokat
Bölge hakkında kısa bilgiler
Dağlar: Canik dağları. Bölümdeki dağların Yeşilırmak ve kolları tarafından parçalanmış olması ve bölümün genel yükseltisinin az olmasından dolayı iç kesimlerle ulaşımı kolaydır.
Akarsular: Kızılırmak ve Yeşilırmak’ın kolları önemli akarsularıdır.
Delta Ovaları: Orta karadeniz, Kızılırmak üzerinde Bafra delta ovası, Yeşilırmak üzerinde Çarşamba delta ovası. Delta ovaları akarsuların denize döküldükleri yerde içinde taşıdıkları verimli mineralleri biriktirmeleri ile oluşur ve verimli tarım alanlarıdır.
İklim: Dağların akarsularla parçalanması sonucu Karadeniz’in yağışlı ve ılıman etkisi iç kesimlere kadar sokulabilmiştir. Bu nedenle bölümün kıyı kesimiyle iç kesimleri arasında sıcaklık ve yağış farkı fazla değildir. Yıllık yağış miktarı Doğu ve Batı Karadeniz Bölümlerine göre daha azdır.
Bölümde ormanlar daha azdır. İç kesimlerde bozkırlar yayındır. Bu bölümün bölgenin diğer bölümlerine göre az yağış almasının nedeni yükseltisinin az olması ve akarsularının açtığı vadiler sayesinde yağışın iç kesimlere kadar yayılmış olmasıdır.
Nüfus: Bölgenin önemli tarım alanları bu bölümde olduğundan nüfus kıyıdaki ve iç kesimdeki verimli ovalarda toplanmıştır. Samsun bölümün ve bölgenin en önemli liman kentidir. Amasya, Ordu, Çorum ve Tokat diğer önemli şehirlerdir.
Tarım Ürünleri: Orta karadeniz Kıyı kesimde tütün ve mısır, iç kesimlerde ise şekerpancarı, tahıl, sebze ve meyve yetiştirilir. Ayrıca çeltik, ayçiçeği, soya fasulyesi ve fındık yetiştirilir.
Sanayi: Samsun’da Karadeniz Bakır İşletmeleri, Samsun ve Tokat’ta sigara fabrikaları, Turhal, Suluova ve Çorum’da şeker fabrikaları, Orduda fındık işleyen fabrikalar.
Madenler: Merzifon, Havza ve Çeltek’te linyit
Turizm: Samsun fuarı, Amasya’daki kaya mezarları.
Yer şekilleri Doğu ve Batı Karadeniz’e oranla daha sadedir. Dağların yükseltisi azalmış ve dağlar içeriye çekilmiş durumdadır. Bunun sonucunda tarım alanları ve ulaşım çok gelişmiştir. En gelişmiş şehri Samsun’dur.
İklim Özellikleri
Orta Karadeniz, Doğu Karadenize nazaran en az yağış alan, kıyı ile iç kesim arasında farklılığın en az olduğu bölümdür. Yine de yağış boldur ve yağışlar her mevsime dengeli olarak dağıldığından kurak mevsim yoktur.
Türkiye ekonomisine katkısı daha çok tarım alanındadır. Yağış miktarı 1000 mm.ye kadar çıkmaktadır. Dağları kıyıya paralel uzanır. Başlıca dağları canik dağları, akdağ, kocadağ’ dır.
Orta Karadeniz Bölümü’nde ise maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın olmaktadır. Yıllık yağış miktarı 700 -1000 mm dir.
Bu bölümde dağlar kıyıdan uzaklaştığı ve yükseltileri azaldığı için yıllık yağış miktarı azalmıştır.
Yıllık sıcaklık farkları azdır.
Yıllık sıcaklık ortalaması : 14°C – 15°C
Ocak ayı sıcaklık ortalaması : 7°C
Temmuz ayı sıcaklık ortalaması : 23°C
Yıllık yağış miktarı : 700 – 900 mm
Bizi takip et! Yeni içerikleri kaçırma!
YOUTUBE | INSTAGRAM | FACEBOOK